Lisans Programı

KİMYA BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) yeterli puanı alarak başarılı olan adaylar içerisinden tercihte bulunanlar, yabancı uyruklu öğrencilerden tercihte bulunanlar, dikey geçiş, kurum içi yatay geçiş, kurumlararası yatay geçiş, merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş kapsamında Bölümümüzün I. öğretim programına öğrenci kabulü gerçekleştirilmektedir. ÖSYM sınavları neticesinde bölümümüzün I. öğretim programına yılda ortalama 45 öğrenci alımı gerçekleştirilmektedir. Ayrıca protokol anlaşması bulunan diğer üniversitelerin öğrencileri geçici öğrenci statüsünde ve belirli sürelerle sınırlı olmak üzere Farabi / Mevlana / Erasmus değişim programı kapsamında Bölümümüzde öğrenim görmek üzere kabul edilmektedir.

Kimya Bölümü Lisans Programında I. (gündüz) öğretim programı yürütülmektedir. 

Bölümün Lisans Programının olağan eğitim öğretim süresi sekiz yarıyıl, azami süresi ise ondört yarıyıldır.

Bölümün Lisans Programının eğitim öğretim dili %100 İngilizce' dir. Bölüme yeni kayıtlanan öğrenci, üniversitemizin Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde verilmekte olan zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimine alınır. İngilizce hazırlık sınıfı eğitiminin olağan eğitim öğretim süresi iki yarıyıl, azami süresi ise dört yarıyıldır. Azami süreyi aşan öğrenciler bölüme kabul edilmez ve ÖSYM tarafından eğitim dili %100 Türkçe olan benzer programa aktarılır. Belirtilen süreler içerisinde ingilizce hazırlık sınıfı eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenci, lisans programının 1. yarıyıl öğrencisi olarak öğrenimine başlar.

Farabi / Mevlana / Erasmus değişim programı kapsamında yeterli koşulları sağlayan öğrencilerimiz, protokol anlaşmalı yurt içi ve dışı üniversitelerde belirli sürelerle öğrenim görebilmektedir.

Program mezuniyetine hak kazanılabilmesi için, belirli yükümlülüklerin sağlanmış olması gerekir. Bu yükümlülükler; öğretim planının her bir eğitim öğretim yarıyılında alınan ve başarıyla tamamlanan zorunlu/seçmeli ders yükünün asgari 30 AKTS olması (*Career Planning dersinin bulunduğu öğretim planlarında 1. yarıyıldaki derslerin toplam AKTS değeri 32’dir), sekiz yarıyıl toplamının ise 240/242 AKTSye ulaşması, başarısızlık/devamsızlık/yetersizlik notunun bulunmaması, genel ağırlıklı not ortalamasının 2.00 veya üzerinde olması ile yerine getirilir.

Bölümümüzün I. öğretim programından mezun olan öğrenciler "Kimya Bölümü Lisans Programı" diploması almaya hak kazanırlar. Mezuniyet için gerekli derslerini tamamlayan ve mezuniyet şartlarını yerine getiren öğrenciler daha kısa sürede mezun olabilmektedirler. Mezuniyete hak kazanan öğrenciye herhangi bir unvan verilmez.

2019 yılı ve sonraki yıllarda Bölümümüze kayıtlanan öğrenciler “2019 Bologna ECTS Uyumlu Kimya Bölümü Müfredatı” na bağlı olarak eğitim öğretim süreçlerini devam ettirmektedir. Bu müfredata tabi öğrencilerin ders kayıtları sürecinde alabilecekleri maksimum oran dersin ECTS’ si olarak belirlenmiş olup, not ortalamaları (YANO* – GANO** ) dersin ECTS oranı esas alınarak hesaplanmaktadır.
 

Öğretim Planı Yarıyıl Ders Sayıları Dağılımı
 
(Hazırlık Programı 1. Yıl) - Güz Yarıyılı   (Hazırlık Programı 1. Yıl) - Bahar Yarıyılı
Zorunlu İngilizce Hazırlık Eğitimi Zorunlu İngilizce Hazırlık Eğitimi
 
(1. Yıl) = 1. Yarıyıl - Güz   (1. Yıl) = 2. Yarıyıl - Bahar
7/8 Adet Zorunlu Ders 7 Adet Zorunlu Ders
 
(2. Yıl) = 3. Yarıyıl - Güz   (2. Yıl) = 4. Yarıyıl - Bahar
4 Adet Zorunlu Ders
Elective I Havuzuna 2 Adet Seçmeli Ders
4 Adet Zorunlu Ders
Elective II Havuzuna 2 Adet Seçmeli Ders
 
(3. Yıl) = 5. Yarıyıl - Güz   (3. Yıl) = 6. Yarıyıl - Bahar
4 Adet Zorunlu Ders
Elective III Havuzuna 2 Adet Seçmeli Ders
4 Adet Zorunlu Ders
Elective IV Havuzuna 2 Adet Seçmeli Ders
 
(4. Yıl) = 7. Yarıyıl - Güz   (4. Yıl) = 8. Yarıyıl - Bahar
4 Adet Zorunlu Ders
Elective V Havuzuna 2 Adet Seçmeli Ders
2 Adet Zorunlu Ders
Elective VI Havuzuna 4 Adet Seçmeli Ders